Magnus Roosmann

MAGNUS ROOSMANN

Som den vidskeplige och rasistiske Owen Musser får vi se Magnus Roosmann. En rå och korkad individ, som förutom sin övertygelse om den vita rasens överlägsenhet också bergfast tror att skogen omkring dem är full av troll och oknytt.

Magnus gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 1987 och efter studierna debuterade han vid länsteatern i Örebro som Horace i Hustruskolan, och har efter det varit engagerad vid Wasa Teater i Finland, Malmö Musikteater (som sångsolist i Elvira Madigan), Oscarsteatern (My Fair Lady 1998) samt Uppsala Stadsteater (som Salieri i Amadeus). Magnus tillhör Dramatens fasta ensemble och där har vi sett honom i bl.a. Krymplingen från Inishmaan, Hedda Gabler, Ett Dockhem, Kasimir och Karoline, Körsbergsträdgården och nu senast i Woyzeck.

Magnus har även varvat engagemanget på Dramaten med andra roller som bl.a. titelrollen i Othello på Nationaltheatret i Oslo, Job i Jobs lidande på Judiska teatern och en av bröderna, ihop med Johan Ulveson, i Hjälp Sökes, som är skriven av Kristna Lugn med text och musik av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Han har gjort flera uppmärksammade roller inom film och tv, bl.a. Hovstallmästare Munch i Gustav III:s äktenskap. Han medverkade även i tv-serien Ramona, i Mikael Håfströms film Ondskan, samt i Peter Dalles film Skenbart – en film om tåg. Magnus Roosmann är utöver detta ett namn inom ljudboksuppläsning och hans röst förknippas bland annat med Lee Childs karaktär Jack Reacher och Michael Connellys böcker med Harry Bosch.